АШЫҚ ТОПЫРАҚТА ӨСІРІЛЕТІН ҚИЯРДЫҢ ОТАНДЫҚ СЕЛЕКЦИЯЛЫҚ СОРТҮЛГІЛЕРІН АҚТӨБЕ ОБЛЫСЫ ЖАҒДАЙЫНДА СЫНАУ

Жарияланды 2024-07-05
ЖАРАТЫЛЫСТАНУ ҒЫЛЫМДАРЫ Нөмір 65 № 3 (2021)
№3 (2021)
Авторлар:
  • Н.А. УТАРБАЕВА
  • А.А. БАЗАРГАЛИЕВА
  • А. ЖАРАСҚЫЗЫ
PDF

Мақалада ашық топырақ жағдайында шаруашылық-құнды белгілері бойынша (өнімділігі, гүлденуі, ауруларға төзімділігі, дәмдік сапасы) 6 перспективалы отандық қиярдың сұрыптық үлгілері, оның ішінде 1 гибрид - Ұлар стандарт және 264, 294, 427, 524, 577 номердегі сұрыптық үлгілердің бағалануының нәтижелері берілді. Аталған сортүлгілерге фенологиялық бақылау жүргізілді. Фенологиялық фазалардың басталу және өту мерзімдері белгіленді: жеке және жаппай көшеттердің пайда болуы, гүлденудің басталуы,
жемістердің пайда болуы, алғашқы және соңғы жинау күндері. Ақ ұнтақ мен пероноспорамен өсімдіктердің зақымдануы 3 балдық шкала бойынша «Қорғалған топырақта өсірілетін көкөніс дақылдарын өсіру және тұқым өсіру жөніндегі нұсқауларға» сәйкес бағаланды. Қияр жемістеріндегі құрғақ заттарға, С дәруменіне, жалпы қанттың құрамына, қышқылдығына биохимиялық талдау жүргізілді. Барлық бағаланған сортүлгілер өздерін ерте пісетін көкөніс ретінде дәлелдеді. Олардың вегетациялық кезеңдері 87-91 күнді, жеміс беру кезеңі 47-53 күнді құрады. Ерте өнімділік 2 сортүлгілерінде - № 427 және № 294 бақыланды және осы перспективті сұрыптық үлгілер шаруашылық - құнды белгілер кешені бойынша ерекшеленіп, өздерін Ақтөбе облысының
агроэкологиялық жағдайларына неғұрлым бейім екендігін көрсетті.

  1. Тимошенко И.В. Огурец на юге: многообразие технологий / И.В. Тимошенко., В.В. Огнев // Картофель и овощи. – 2018. – №1. – С. 15-18.
  2. Высочин В.Г. Селекция огурца для открытого грунта / В.Г. Высочин, В.И. Леунов, Ю.В. Борцова // Картофель и овощи. – 2018. – № 1. – С. 34-38.
  3. Чистякова Л.А. Сортовая технология выращивания огурца F1 Атос в открытом грунте / Л.А. Чистякова // Картофель и овощи. – 2018. – № 2. – С. 15-17.
  4. Тимошенко И.В. Жаростойкие гибриды огурца / И.В. Тимошенко // Картофель и овощи. – 2017. – № 3. – С. 39-40.
  5. Чистякова Л.А. Новый гибрид огурца для юга России / Л.А. Чистякова, И.В. Тимошенко, А.Н. Ховрин // Картофель и овощи. – 2016. – № 5. – С. 36-37.
  6. Чистякова Л.А. Способы выращивания гибридов огурца / Л.А. Чистякова, О.В. Бакланова, А.В. Константинович // Картофель и овощи. – 2016. – № 8. – С. 15-16.
  7. Литвинов С.С. Методика полевого опыта в овощеводстве / С.С Литвинов. – Россельхозакадемия: ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства. – 2011. – С. 16-107.
  8. Коротцева И.Б. Разработка отдельных элементов технологии выращивания огурца в первом обороте зимних теплиц с целью повышения экономической эффективности / И.Б. Коротцева., С.Н Белов // Известия ФНЦО, Федеральный научный центр овощеводства (ВНИИССОК). – 2019. – № 2. – С. 61-65.
сұрыптық үлгілер, фенология, құрғақ зат, жалпы қант, С дәрумені, дәмдік сапасы.

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

АШЫҚ ТОПЫРАҚТА ӨСІРІЛЕТІН ҚИЯРДЫҢ ОТАНДЫҚ СЕЛЕКЦИЯЛЫҚ СОРТҮЛГІЛЕРІН АҚТӨБЕ ОБЛЫСЫ ЖАҒДАЙЫНДА СЫНАУ. (2024). "Қ. Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университетінің Хабаршысы" ғылыми журналы, 65(3). https://vestnik.arsu.kz/index.php/hab/article/view/179

Жүктеу сілтемесі