TESTING OF DOMESTIC SELECTION VARIETIES OF CUCUMBERS GROWN IN THE OPEN GROUND IN THE CONDITIONS OF THE AKTOBE REGION

Published 2024-07-05
NATURAL SCIENCES Vol. 65 No. 3 (2021)
№3 (2021)
Authors:
  • N.A. UTARBAYEVA
  • A.A. BAZARGALIYEVA
  • A. ZHARASKYZY
PDF (Kazakh)

The article presents the results of the evaluation of six promising domestic varieties of cucumber grown in the open ground in the conditions of the Aktobe region (cucumber cultivars - № 264, 294, 427, 524, 577 and one variety control (Ұлар стандарт)). The samples were evaluated according to economically valuable characteristics: yield, resistance to diseases, taste of fruits. Phenological control was carried out for the specified cucumber cultivars. The timing of the onset and passage of phenological phases was noted: the phase of the appearance of single and mass shoots, the phase of the beginning of flowering, the date of fruit formation, the date of the first and last collections. The
defeat of plants with powdery mildew and peronospore was evaluated on a 3-point scale in accordance with
the"Instructions for growing and seed production of vegetable crops cultivated in protected soil". Biochemical analysis for the content of dry substances, vitamin "C", total sugars, and acidity in fruits was carried out according to the"Method of experimental work in vegetable and melon growing". All the evaluated cultivars proved to be earlymaturing. Before the last harvest, 87-91 days passed, the fruiting period was 47-53 days. The highest early productivity was on 2 cultivars: No. 427 and No. 294, and these cultivars proved to be the most adaptive in the agroecological
conditions of the Aktobe region.

  1. Тимошенко И.В. Огурец на юге: многообразие технологий / И.В. Тимошенко., В.В. Огнев // Картофель и овощи. – 2018. – №1. – С. 15-18.
  2. Высочин В.Г. Селекция огурца для открытого грунта / В.Г. Высочин, В.И. Леунов, Ю.В. Борцова // Картофель и овощи. – 2018. – № 1. – С. 34-38.
  3. Чистякова Л.А. Сортовая технология выращивания огурца F1 Атос в открытом грунте / Л.А. Чистякова // Картофель и овощи. – 2018. – № 2. – С. 15-17.
  4. Тимошенко И.В. Жаростойкие гибриды огурца / И.В. Тимошенко // Картофель и овощи. – 2017. – № 3. – С. 39-40.
  5. Чистякова Л.А. Новый гибрид огурца для юга России / Л.А. Чистякова, И.В. Тимошенко, А.Н. Ховрин // Картофель и овощи. – 2016. – № 5. – С. 36-37.
  6. Чистякова Л.А. Способы выращивания гибридов огурца / Л.А. Чистякова, О.В. Бакланова, А.В. Константинович // Картофель и овощи. – 2016. – № 8. – С. 15-16.
  7. Литвинов С.С. Методика полевого опыта в овощеводстве / С.С Литвинов. – Россельхозакадемия: ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства. – 2011. – С. 16-107.
  8. Коротцева И.Б. Разработка отдельных элементов технологии выращивания огурца в первом обороте зимних теплиц с целью повышения экономической эффективности / И.Б. Коротцева., С.Н Белов // Известия ФНЦО, Федеральный научный центр овощеводства (ВНИИССОК). – 2019. – № 2. – С. 61-65.
cultivars, phenology, dry matter, total sugar, vitamin C, taste

How to Cite

TESTING OF DOMESTIC SELECTION VARIETIES OF CUCUMBERS GROWN IN THE OPEN GROUND IN THE CONDITIONS OF THE AKTOBE REGION. (2024). Scientific Journal "Bulletin of the K. Zhubanov Aktobe Regional University", 65(3). https://vestnik.arsu.kz/index.php/hab/article/view/179