Бұл мақалада авторлар қарақат помасынан табиғи бояғыштарды алу технологиясын жасау әдісін және оны тамақ өнеркәсібінде қолдану мүмкіндігін талқылайды. Қарақат помасынан табиғи бояғыштарды алу технологиясының дамуы тұрақты және экологиялық таза пигменттерді алудың инновациялық тәсілі болып табылады. Экстракция әдісі, өңдеу және шикізаттың химиялық құрамы егжей-тегжейлі сипатталған. Әдістерге бояғыштың сапасы мен қасиеттерін сақтай отырып, максималды мөлшерін алу үшін өндіріс жағдайларын оңтайландыруды ескере отырып, экстракция, сүзу және концентрация жатады. Мақалада сонымен қатар бояғыштардың сипаттамалары, оның ішінде олардың жарқын қызыл-күлгін реңктері мен қасиеттері туралы ақпарат бар. Қара қарақат жеміс помасынан этанол сығындыларының концентраттарының технологиялық параметрлері берілген. Зерттеулер көрсеткендей, қара қарақаттың құрамында антоцианиндер көп, оның ішінде реңктері кең цианидин, дельфинидин бар.
Зерттеу экстракция тиімділігін арттыруға және қарақаттан тұрақты, қауіпсіз және жоғары сапалы табиғи бояғыштарды жасаудың экологиялық таза әдістерін дамытуға бағытталған. Бұл технологияның тамақ, косметика және тоқыма өнеркәсібінде де пайдалану перспективалары бар, табиғи бояғыштарды жоғары қосылған құны бар өнімдерді өндіруде пайдалану мүмкіндігін қамтамасыз етеді, экологиялық орынды жоғары сапалы және өндіріске инновациялық тәсілмен үйлестіреді.
ҚАРАҚАТ ПАЙДАЛАРЫНАН ТАБИҒИ БОЯУЛАРДЫ АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ДАМЫТУ
табиғи тағамдық бояулар, қарақат помасы, экстракция әдістері, әдістерді әзірлеу, алу, химиялық құрамы, қасиеттері, антоцианиндер
ҚАРАҚАТ ПАЙДАЛАРЫНАН ТАБИҒИ БОЯУЛАРДЫ АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ДАМЫТУ. (2024). "Қ. Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университетінің Хабаршысы" ғылыми журналы, 74(4). https://vestnik.arsu.kz/index.php/hab/article/view/98