Жұмыс барысында балдырлар оларды судың органолептикалық сипаттамаларын жақсартуда
қолдану мақсатында зерттелді. Белгілі бір микроорганизмдердің су ортасын тазарту қабілеті биотехнология,
микробиология және экология сияқты көптеген ғылыми зерттеулердің тақырыбы болып табылады. Chlorella
vulgaris АК № 001 штаммы сынаудың 16-17 күндерінде қазірдің өзінде ағынды сулар мен қалдықтардың
шламдарындағы жағымсыз иісті жояды. Қалдықтардың шөгінділерінің ең төмен концентрациясы бар үлгілерде
жағымсыз иіс жоғалады. Сынама үлгісі үшін 10 млн титерлі жасушаларды бастапқы енгізу жеткілікті болды,
сонымен қатар зерттелген үлгілердің лайлылығында елеулі жақсару байқалды. Зерттеудің 20-ші күнінде
қалдықтардың шөгінділерінің ең төменгі концентрациясы бар сынамалар оптималды болды. Бұл үлгілердің рНнің сілтілік шамасынан (9,5) бейтарапқа (7) төмендеуі байқалды. Тәжірибені бастағаннан кейінгі 15-ші күнде
азық-түліктің жалғыз көзі болып табылатын ластаушы заттар болатын үлгілердегі штамм Chlorella vulgaris AK
№001 клеткаларының ең көп саны алынды. Зерттеудің 17-20 күндері жасушалардың өлімі кезеңі басталды.
Балдырлар қоршаған ортаға шығарылатын әртүрлі химиялық қосылыстардың, соның ішінде биологиялық
белсенді заттардың көзі болып табылады. Басқа организмдердің дамуына реттеуші әсер ете отырып, олар
гидробиоценоздардың түзілуіне қатысады, судың органолептикалық сипаттамаларына және табиғи сулардың
сапасына әсер етеді.
- Adams, Preston, Jeffrey J. W. Baker, and Garland E. Allen. The Study of Botany. - Reading, ME: Addison-Wesley, 2012 - p. 15–31
- Adams, Richard M. Native Lilies, American Horticulturist, - Reading, ME: Addison-Wesley, 2017 - p. 28–31.
- Agricultural Biotechnology (A Lot More than Just GM Crops) Biotech Information Series: 1 Harisha, S. (Sharma) [Introduction to practical biotechnology] Biotechnology procedures and experiments handbook / S. Harisha. - Challengesand Prospects 2016- p. 118–215
- Alexopoulos, Constantine John. Introductory Mycology, 2nd Ed -. New York: John Wiley & Sons, 2016 - p. 45–59
- Ashlee Cunsolo. The Ecology Book. - Dorling Kindersley, 2019 - p. 18–25.
- Bailey, Liberty Hyde and Ethel Zoe Bailey, Hortus Third, A Concise Dictionary of Plants Cultivated in the United States and Canada, revised and expanded by the Staff of the Liberty Hyde Bailey Hortorium, - A unit of the New York State College of Agriculture and Life Sciences, New York, 2017 - p. 218–345
- Barnes, Burton V. and Warren H. Wagner, Jr. Michigan Trees. A Guide to the Trees of Michigan and the Great Lakes Region. - The University of Michigan Press, 2018 - 16 p
- Batyrova K.I. Introduction to biology : Textbook / K. I. Batyrova, D. K. Aydarbaeva. - Almaty: Association of higher edicational institutions of Kazakhstan, 2016. - 316 p
- Botany: Textbook / S.K.Imankulova, L.B.Seilova, K.I.Shalabaev and etc. - Almaty : Association of higher edicational institutions of Kazakhstan, 2016 - 280 p
- Economics of agriculture / I.A. Minakov, N.P. Kastornov, R.A. Smykov and others; Ed. I.A. Minakova. - 2nd ed., Revised. and add. - M .: KolosS, 2015. -400 s: ill. - (Textbooks and study guides for students of higher educational institutions) - p. 218–345. (книга)
- Genetically Engineered Plants and Foods: A Scientist’s Analysis of the Issues (Part 1).- Annual Review of Plant Biology. Lemaux, Peggy G. 2017- p. 48–67.
- Genetically Engineered Plants and Foods: A Scientist’s Analysis of the Issues (Part 11).- Annual Review of Plant Biology. Lemaux, Peggy G. 2018 - p. 8–11.
- Исмагилов Р.Р. Проблема загрязнения водной среды и пути ее решения // Молодой ученый. — 2012. — №11. — С. 127-129.
- Мурадян Е.А. Влияние экстремально высокой концентрации СО2 на функциональное состояние фотосинтетического аппарата и обмен липидов Dunaliellasalina :автореф. дис. на соиск. ст. канд. биол. наук. – М., 2003. – 26 с.
- Lotova L.I. Morphology and anatomy of higher plants - M: Editorial URSS, 2017 - 528 p.
- Michael Kent, Advanced Biology - Oxford University Press, 2016
- Sydorenko O.V. Growth of grain yield - a factor in the sustainable development of the agroindustrial complex // Grain Economy - 2019. - No. 6 - p.24-26