THE IMPACT OF THE LEVEL OF FOOD INDEPENDENCE ON THE ASSESSMENT OF AGRI-FOOD RISKS

Published 2024-07-05
ECONOMICS AND LAW Vol. 64 No. 2 (2021)
№2 (2021)
Authors:
  • G.T. KUNURKULZHAYEVA
  • L.M. ALLAHVERDIYEVA
PDF

This article examines important issues that cover the problems of establishing food independence, ensuring maximum food security of the state, diagnosing and reducing agri-food risks. The authors assess the physical
availability of food to the residents of the republic, calculate the coefficients of coverage of imported products (imports) in order to clarify the level of ensuring the specified availability of food products. This article examines important issues that cover the problems of establishing food independence, ensuring maximum food security of the state, diagnosing and reducing agri-food risks. The authors assess the physical availability of food to the residents of the republic, calculate the coefficients of coverage of imported products (imports) in order to clarify the level of ensuring the specified availability of food products. An important place in the work is occupied by analytical calculations concerning indicators reflecting self-sufficiency (food independence) for basic foodstuffs. The article presents the dynamics of the overall level of food independence of our country for the period 2015-2019. This article presents the results of the analysis of agri-food risks (SWOT-risk analysis), which identified a number of possible risks, grouped into five main blocks, then presents the results of an expert assessment of these agri-food risks, which identified the most dangerous of them for the food security of the Republic of Kazakhstan. The integral assessment of each risk was
carried out by multiplying the impact points by the risk probability coefficient. At the end of the work, some measures are proposed to increase the levels of food availability and self-sufficiency, as well as to reduce the risks that accompany agricultural production.

  1. Белугин А.Ю. Эволюция понятия «продовольственная безопасность»: история, этапы, современное понимание / А.Ю. Белугин Научные исследования экономического факультета. Электронный журнал. 2019 Том 11 Выпуск 2 - С. 122-143
  2. Осуществление права на питание – вызов XXI века в области прав человека / Продовольственная и сельскохозяйственная организация объединенных наций (ФАО). Рим, 2007, [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fao.org/fileadmin/templates/wfd 2007/ pdf/ WFDLeaflet2007R.pdf
  3. Всеобщая декларация прав человека. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.un.org/ru
  4. Закон РК «О национальной безопасности Республики Казахстан». [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://adilet.zan.kz/rus/docs/Z1200000527
  5. Стратегия – 2050. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https:// online. zakon.kz/ Document /?doc_id=31305418
  6. Госпрограмма развития АПКРК на 2017-2021 годы. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://adilet.zan.kz/rus/docs/P1800000423
  7. Скляренко С.А. и др. История и современность проблематики Продовольственная безопасность / С.А. Скляренко и др. // Сельское хозяйство. – 2016. – № 1. – С. 27. [Электронный ресурс]. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://nbpublish.com /library_read_article.php?id=20267.
  8. Рахимжанова Г.М. Продовольственная безопасность Казахстана приоритеты ее обеспечения: Монография / Г.М. Рахимжанова // Алматы: Айтұмар, 2018. - 148c. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://rmebrk.kz
  9. Статистика внешней и взаимной торговли. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://stat.gov.kz/official/industry/31/statistic/6
  10. Кожахметова Г.А. Проблемы обеспечения продовольственной безопасности Казахстана / Г.А. Кожахметова, О.В. Лашкарева // Вестник КазНУ. Серия экономическая. - 2016. - №5 (117). – С. 101-109
  11. Болатова Б.Ж., Кунуркульжаева Г.Т., Курманалина А.А. Обеспечение продовольственной безопасности Казахстана// Проблемы агрорынка. – 2019. - № 3. - С. 49-57
  12. Рейтинг продуктов питания: импорт и экспорт. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://blog.kazdata.kz/import-export/rejting-produktov-pitaniya-import-i-eksport.html
  13. Кайгородцев А.А. Продовольственная безопасность Казахстана: оценка состояния и пути обеспечения // Большая Евразия: Развитие, безопасность, сотрудничество. - 2019. - №2-1. – С. 51-54
food, physical accessibility, food security, food independence, agri-food risks, self-sufficiency

How to Cite

THE IMPACT OF THE LEVEL OF FOOD INDEPENDENCE ON THE ASSESSMENT OF AGRI-FOOD RISKS. (2024). Scientific Journal "Bulletin of the K. Zhubanov Aktobe Regional University", 64(2). https://vestnik.arsu.kz/index.php/hab/article/view/158